Zielone szparagi z grilla w szynce parmeńskiej z parmezanowym sosem holenderskim

Już w niektórych sklepach można znaleźć zielone szparagi. Jednak sezon na te wspaniałe warzywa dopiero nadejdzie! Już za chwilę szparagi osiągną niską cenę i będą najsmaczniejsze. Polecamy zrobić je na grillu w szynce parmeńskiej z dodatkiem parmezanowym sosem holenderskim!
Fot. shutterstock

Składniki na zielone szparagi z grilla w szynce parmeńskiej

  • 500g zielonych szparagów
  • 120g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta pieprzu

Składniki na parmezanowy sos holenderski

  • 100 g masła,
  • 3-4 żółtka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 40 g parmezanu startego,
  • Pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu białego.

Przygotowanie zielonych szparagów z grilla w szynce parmeńskiej

  1. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Łapiemy szparagi na końcu i odrywamy zdrętwiałe końcówki.
  3. Plastry szynki parmeńskiej przecinamy wzdłuż na pół. Owijamy każdy szparag od góry do dołu.
  4. Szparagi polewamy oliwą i oprószamy pieprzem.
  5. Szparagi kładziemy bezpośrednio na kratkę grilla albo na tacę.
  6. Szparagi grillujemy około 8 minut - co kilka minut przewracamy je na druga stronę.
  7. Podajemy z parmezanowym sosem holenderskim.

Przygotowanie parmezanowego sosu holenderskiego

  1. W rondlu rozpuść masło. Kiedy pojawi się na górze piana - zdejmij ją cedzikiem. Tak otrzymane masło klarowane zdejmij z palnika.
  2. Zagotuj wodę na dnie garnka. Połóż na górze miske, do której wbij 3-4 żółtka. Za pomocą trzepaczki mieszaj żółtka, aż uzyskają jednolitą, jaśniejszą i lekko puszystą masę.
  3. Dodaj 2 łyżki cytryny, sól i pieprz biały. Mieszaj dalej trzepaczką - uważaj, aby jajka się nie ścięły.
  4. Dodaj parmezan i dalej dokładnie mieszaj.
  5. Po około minucie powoli - ciągle mieszając - dodawaj masło. Kiedy idealnie połączy się z jajkiem - sos holenderski jest gotowy.
  6. Pamiętaj, aby sos holenderski robić tuż przed podaniem!

Sprawdź inne przepisy na przekąski do grilla

Grillowany ser camembert
Lubisz ser camembert? To zrób go z tego przepisu! Do tego wystarczy pieczywo, szczypiorek i trochę pomidorków koktajlowych! Smacznego!

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Lubisz smak młodej kapusty? Jeżeli tak - to koniecznie spróbuj tej surówki z młodej kapusty z koperkiem. Charakterystycznego smaku nadaje sos worcester połączony z majonezem i sokiem z cytryny. Ta surówka to idealny dodatek do grilla. Smacznego!

Ziemniaki Hasselback. Aromatyczna przekąska na grilla według Darii Ładochy
Szukasz oryginalnego dodatku do grilla? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zrób ziemniaki Hasselback według przepisu Darii Ładochy. Są niezwykle aromatyczne i świetnie wyglądają. Spróbuj!

Wybrane dla Ciebie

Zobacz także

Szparagi - kto nie powinien ich jeść? To przysmak nie dla każdego!
Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną według Karola Okrasy
Grillowane lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto według Karola Okrasy
Skrzydełka kurczaka w sosie barbecue z kukurydzą z grilla według Ani Starmach

Gorący temat

Dominika z "Hotelu Paradise" komentuje zachowanie Agnieszki podczas finału
Nie cichną komentarze na temat zagrania Agnieszki z "Hotelu Paradise", która zdecydowała się rzucić kulą w finale programu i pozbawić tym samym Jędrka wygranej. Głos w sprawie zabrała również inna uczestniczka rajskiego show - Dominika.

Reklama

Przepisy kulinarne

Co zamiast tortu na weselu? 6 zamienników, które robią furorę na przyjęciach
Czy trzeba myć boczniaki? Co oznacza biały nalot na grzybach? To warto wiedzieć!
Tarta z truskawkami. Przepis Ani Starmach
Szparagi - kto nie powinien ich jeść? To przysmak nie dla każdego!
"Love Island 9". Kto wygrał show? Zuza i Jarek jako zwycięska para! [FINAŁ]

Najnowsze wpisy

Nie przegap

Reklama