Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Poznaj 5 tricków dotyczących jajek!

Najlepsze do gotowania i jedzenia są jajka, które mają powyżej dwóch dni, ale nie więcej niż siedem. Tylko jak sprawdzić, czy jajko jest rzeczywiście świeże?
Fot. Shutterstock

Wystarczy zrobić prosty test i na chwilę zanurzyć je w wodzie. We wnętrzu jajka pod skorupką znajduje się pęcherzyk gazu, który jest wynikiem powolnego rozpadu białek. Im starsze jajko, tym więcej tego gazu będzie pod skorupką. To dlatego świeże jajko w naczyniu z wodą leży płasko przy dnie. Natomiast im starsze, tym bardziej zaczyna się unosić w kierunku powierzchni wody.

Czy wiesz, że jajko, które w wodzie stoi pionowo ma aż 30 dni?!
Świeżość jajka można ocenić także na podstawie wyglądu białka i żółtka. Im bardziej zwarte są jego struktury, tym lepiej. Nieświeże żółtko ma bowiem rozlaną konsystencję za sprawą poluzowania łańcuchów protein, a samo białko bardziej przypomina wodę niż kisiel.

Jajko zachowa dłużej świeżość trzymane w foremce z czubkiem zwróconym ku dołowi. W ten sposób zgromadzony w szerszej części jajka gaz nie przeniknie do białka i żółtka.

JAK IDEALNIE UGOTOWAĆ JAJKO NA TWARDO?

Aby ugotować perfekcyjnie jajko na twardo ważne są takie czynniki, jak czas i ciśnienie, które wpływa na temperaturę wrzenia wody. Jeśli jajko jest gotowane zbyt długo, wydzieli się siarkowodór, który nada jajku nieświeży zapach, a wokół żółtka utworzy się sino-zielona otoczka.

Co możesz zrobić, by zrobić to perfekcyjnie?

korzystaj z kalkulatora, aby dobrać idealny czas gotowania jajka,
• cierpliwe i delikatne mieszaj gotujące się jajka, wtedy żółtko nie ucieknie do góry i będzie centralnie w środku,
• po ugotowaniu błyskawicznie włóż jajka do naczynia z bardzo zimną, a nawet z lodem. Wtedy wierzchnie warstwy nie przegrzeją się, a wewnętrzne dojdą do odpowiedniej konsystencji.

CO ZROBIĆ BY SKORUPKA JAJKA NIE PĘKAŁA?

Komu z nas nie pękło jajko przy gotowaniu? A można tego w prosty sposób uniknąć! Skorupka pęka, kiedy pod wpływem temperatury zwiększa się ciśnienie powietrza znajdującego się wewnątrz jajka. Jeśli chcemy, tego uniknąć nie należy:
• gotować jajek wyjętych prosto z lodówki, zanim nie osiągną temperatury pokojowej,
• wkładać jajek przed gotowaniem do zimnej wody, bo wtedy białko nierównomiernie rozłoży się wokół żółtka.
• podgrzewać ich na zbyt dużym ogniu, bo pęcherzyk powietrza znajdujący się wewnątrz rozszerzy się zbyt gwałtownie i uderzy w skorupkę, co grozi pęknięciem jajka.

JAK OBIERAĆ JAJKA?

Ile razy zdarzyło wam się, że ze skorupką odrywaliście całe płaty białka? Najczęściej dzieje się tak w przypadku świeżych jajek, które mają relatywnie niski poziom pH, co sprawia, że białko przywiera do skorupki. Również jajko gotowane krócej lub w niższej temperaturze będzie trudniej wyłuskać ze skorupki – białko będzie wówczas zbyt delikatne i bardziej przyczepione do skorupki. Jajka, które są podgrzewane szybko do wysokiej temperatury i szybko studzone, łatwiej się obiera.

Jeśli nie lubimy obierania jajek, to można włożyć je do słoika z odrobiną zimnej wody, zakręcić pokrywkę i energicznie potrząsać – wtedy skorupka sama odpadnie.

JAK UGOTOWAĆ JAJKA W SPOSÓB DOSKONAŁY?

Niby wystarczy zagotować wodę, wrzucić do niej jajko i już po kilku minutach jest gotowe. Nic prostszego? Wcale nie! Czy wiesz, że na przykład na Mount Everest jajka w ogóle nie da się ugotować na twardo? Jak to możliwe? Okazuje się, że wysokość wpływa na ciśnienie powietrza, a to z kolei na temperaturę wrzenia wody, a co za tym idzie także na czas gotowania. W ekstremalnych warunkach, woda nigdy nie osiągnie temperatury denaturacji, która wynosi 63 st. C dla białka i 68 st. C dla żółtka.

Jeśli więc chcemy cieszyć się smakiem jajek o idealnej konsystencji i wyglądzie, to kluczowe jak się okazuje jest wybranie optymalnego czasu gotowania.

Dodatkowo wykorzystując kilka prostych tricków można sprawdzić, czy jajka są świeże, a także sprawić, by skorupki nie pękały, a jajka łatwo się obierały.

 

Wybrane dla Ciebie

Zobacz także

Jajko na Wielkanoc to tradycja. Ale większość z nas zjada je niepoprawnie. Ekspertka tłumaczy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Wielkanoc. Jak gotować jajka, żeby nie pękły? Pomoc znajdziesz w domowej kuchni!

Gorący temat

Łukasz Zagrobelny w szczerym wyznaniu. Mówi o "dużym obciążeniu"
Łukasz Zagrobelny w jednym z ostatnich wywiadów zdradził, co towarzyszy mu niemal przez całe życie. Okazuje się, że mimo ogromnego doświadczenia muzycznego, gwiazdor wciąż ma tremę przed wyjściem na scenę.

Reklama

Najnowsze wpisy

Nie przegap

Reklama